Twee kinderen op één slaapkamer:

Twee kinderen op één slaapkamer:

Heb je sinds de geboorte van je tweeling of tweede kindje steeds minder ruimte in huis en ben je genoodzaakt je kids één kamer te laten delen? Of heb je juist heel bewust gekozen (ook uit praktische overwegingen) hen een kamer te laten delen, zodat je bijvoorbeeld een studeer/logeerkamer over hebt?

Het kan een uitdaging zijn om twee kinderen in één kamer te laten slapen. Wij helpen je bij het creëren van een ruimte voor allebei, met behoud van de identiteit en sfeer in de kinderkamer. Het doel: dat je kinderen zich goed voelen!

1. Kinderen van dezelfde leeftijd: een tweelingkamer

Je kunt het op de symmetrie gooien door 2 identieke kinderbedden naast elkaar te zetten of juist in spiegelbeeld te installeren door de kopse kanten tegen elkaar te plaatsen. Sommige kinderen vinden het prettig om hoofd aan hoofd te liggen en lekker te kletsen, of juist naast elkaar te liggen om zo een oogje op hun broer of zus te houden.

Je kunt in de kamer ook twee aparte gedeeltes creëren. Koop bijvoorbeeld verschillend beddengoed, plaats een kledingkast, nachtkastje, een houten stoeltje of bankje tussen de bedden in voor meer privacy.

Ook erg leuke (en creatieve) manier om ieder zijn/haar plek in de kamer te definiëren: creëer op de langste wand een tweedeling die samen toch een eenheid vormen. Denk hierbij aan 2 verschillende soorten behang (of posters/schilderijtjes) in dezelfde kleurstelling, bijvoorbeeld gouden strepen versus gouden stippen. Kies dit behang samen met je kids uit, waardoor ze zich betrokken voelen en allebei weten wie waar slaapt.


2. De hoogte in!

Een andere klassieke, maar effectieve, oplossing is de stapelbedden. Ze zijn perfect als je weinig ruimte hebt. Je kinderen hebben dan hun eigen privacy gedurende de nacht en zij overdag delen ze de speelruimte in hun kamer. 

Boven elkaar slapen is leuk! Met een trapje je bed inklauteren en je broertje of zusje van bovenaf begroeten is voor veel kinderen een leuke aangelegenheid. Tegenwoordig heb je nu ook constructies voor stapelbedden in de vorm van een hoek (dus haaks boven elkaar). 

Ook handig is het nieuwe, deelbare stapelbed Jumeaux  van Petite Amélie. Je kunt 'm als stapelbed maar ook als twee losse eenpersoonsbedden gebruiken. Handig als je gaat verhuizen en dan wel een extra slaapkamer hebt om je kinderen elk hun eigen kamer te geven. Hoef je alvast geen nieuwe kinderbedden aan te schaffen!

Wist je dat er ook stapelbedden zijn waarbij het onderste bedje een ledikant kan zijn? Ideaal voor wanneer je twee kinderen in verschillende fases van groei hebt.

Wanneer je oudste al zelfstandig kan slapen (zonder hekje), maar de jongste nog niet, is het handig om een los hekje te plaatsen voor extra veiligheid. De jongste voelt zich geborgen en jij kunt rustig slapen zonder ongerust te zijn over eventuele nachtelijke valpartijen.


deelbaar stapelbed Jumeax

3. Verschillende leeftijden: verschillende styling of juist eenheid?

Zelfs wanneer je kinderen niet dezelfde leeftijd hebben, kun je ze toch een kamer laten delen. Met de losse bedden kun je prima gebruiken om de kamer te verdelen. Bijvoorbeeld, door het ledikant met de spijlen parallel of tegen de kopse kant van het kinderbed te plaatsen. De ruimte die dan overblijft wordt de aankleed- en speelruimte. 

Maar ook met kamerschermen, gordijnen of coole luiken kun je twee sferen en functies in één kamer handig gescheiden houden. Door de basis rustig te houden en met dezelfde kleurstelling te werken, behoudt de kamer zijn eenheid en rust. 
Onze tip: wanneer je oudste toch echt liever een totaal andere kleur wil dan zijn jongere broertje of zusje, hang dan foto's, tekeningen en gepersonaliseerde decoraties boven hun bedjes om ieder kind zijn of haar eigen ruimte te geven.

Hieronder zie je een foto van twee verschillende bedden, maar met dezelfde styling en kleuren. Het junior bed Nuit is verkrijgbaar in wit en grijs) en ontdek onze collectie babybedden.
 
2-in-1-kinderkamer-petite-amelie-cherie-nuit

4. Gemixte kamer: De jongens tegen de meisjes, maar dan anders

Broertjes en zusjes..ze kunnen niet mèt, maar ook niet zonder elkaar. Af en toe zijn het krengetjes, maar kunnen ze ook superzoet samenspelen of het voor elkaar opnemen. 

Moeten je zoon en dochter één kamer delen? Dit is niet onmogelijk, vooral wanneer ze nog klein zijn. Kinderen zijn altijd blij om hun kamer te delen, want zo liggen ze ‘s nachts niet alleen in de schemerige kamer. Zo worden de eventuele spanningen rondom het naar bed gaan een stuk minder.

Qua styling kun je gemakkelijk de lievelingskleuren van beiden mengen. Als de een fan van is van rood en de andere van groen, meng de twee op harmonieuze wijze. Gegarandeerd dat ze niet jaloers zullen zijn!

Een andere oplossing is om een neutrale basis voor de ​​volledige ruimte te nemen, zoals wit of lichtgrijs en vervolgens met accessoires te spelen: de kinderbedden, maar ook de kussens, dekbedovertrekken en andere decoratieve elementen kun je per kind (samen) personaliseren.

Hieronder vind je een voorbeeld van een jongens- en meisjeskamer die ondanks de verschillende styling toch heel goed bij elkaar passen. Links afgebeeld is de tienerkamer set Junior, rechts kun je tienerkamer set Bocca zien. Beiden van Petite Amélie.

2-in-1-kinderkamer-petite-amelie-bocca-junior

5. De voordelen van een gedeelde slaapkamer

Om je uiteindelijk te overtuigen, zijn hier alle voordelen van het delen van een kinderkamer op een rijtje:

- Het bespaart je tijd in de avond. Bijvoorbeeld het verhaaltje(s) voorlezen en het voorbereiden om naar bed te gaan kan samen gebeuren. De oudste kun je eventueel nog zelfstandig in een boekje laten lezen, of voor wat quality time iets langer op laten blijven bij jou/jullie in de woonkamer. Voor de oudste is dat wel zo eerlijk, ook al gaat hij of zij slechts 15 minuten later naar bed. Daarna zachtjes doen en zoet slapen, om zo de ander niet wakker te maken. 

- Kinderen zijn altijd meer gerustgesteld wanneer ze niet alleen slapen. In het donker kan het best eng zijn in je uppie, dus wetende dat je grote broer of zus bij je in de buurt is is dan heel geruststellend.

- Wanneer je de tweede slaapkamer niet gebruikt voor je tweede kindje, kun je hier bijvoorbeeld een speelkamer, studeer- of logeerkamer van maken. Op deze manier benut je alle kamers optimaal!

- Optimalisatie van de opbergruimte: wanneer twee kinderen dezelfde laden- of kledingkast delen, kun je ieder hun eigen sectie geven. Bijvoorbeeld: bovenste lade(s) voor de oudste en de onderste(n) voor de jongste.



Vind al onze Petite Amélie blogartikelen en producten op www.petiteamelie.nl.

Mocht je nog vragen hebben over onze producten, aarzel dan niet om contact op te nemen. Stuur een bericht naar: hallo (at) petitamelie.nl, volg onze Instagram en Facebook pagina of vul ons contactformulier in!