Schooltijd: je kleintje voorbereiden op de eerste schooldag

Schooltijd: je kleintje voorbereiden op de eerste schooldag

Een bitterzoet moment voor elke ouder: je kunt bijna niet geloven dat je baby voor het eerst naar school gaat. Je vraagt je misschien af hoe je de overgang naar school voor de eerste keer iets gemakkelijker kunt maken voor hen. Van een nieuwe rugzak tot een nieuw paar school schoenen, we weten zeker dat je de basisbenodigdheden hebt, maar vergeet niet de veranderingen die je thuis kunt aanbrengen om de overgang naar school soepeler te laten verlopen – zoals het opfrissen van hun slaapkamer om leren en spelen aan te moedigen.

Extra opbergruimte voor hun nieuwe schoolspullen

Allereerst hebben ze een plek nodig om hun nieuwe spullen op te bergen. Zorg ervoor dat ze een plek hebben om hun tas en jas op te hangen, zodat ze 's ochtends klaar zijn, en help ze oefenen om hun spullen de avond ervoor klaar te leggen. Misschien wil je wat tijd besteden aan het herorganiseren van de kledingkast van je kleintje. Zomerkleding kan worden opgeborgen voor volgend jaar, maar het belangrijkste is dat hun schooluniform of kinderkleding duidelijk wordt neergelegd. Dit maakt het veel gemakkelijker om 's ochtends klaar te maken en voor te bereiden op school, en moedigt je kind aan om deze dingen zelfstandig te proberen. Ontdek ons complete assortiment kinderkasten die bij elke stijl passen, van traditioneel tot modern.

Ontdek alle kasten voor de kinderkamer.

Een plek om hun huiswerk te maken

Je kleintje komt vast thuis met nieuwe boeken om te lezen, en misschien zelfs wat huiswerk of zomerprojecten! Ze hebben een plek nodig om hun werk te doen, of het nu aan een bureau in hun eigen kamer is of in je hoofdwoonruimte, evenals een plek om hun leesboeken op te bergen. Bekijk ons volledige assortiment boekenkasten die bij verschillende ruimtes passen. Speel met de indeling van de kamer, misschien kun je een gezellig leeshoekje toevoegen of een speciale plek om hun favoriete boeken tentoon te stellen. Onze boekenkasten zijn ook handig om nieuw kunstwerk of schattige zelfgemaakte creaties die ze van school meenemen tentoon te stellen.

Ontdek de «Ellipse» Montessori tafel en stoelen set.

Een goede nachtrust

Deze overgangsperiode kan invloed hebben op het slaapritme van je kleintje. Ze kunnen vol opwinding zijn om naar school te gaan, of misschien een beetje angstig. Praat met hen over eventuele zorgen die ze hebben over naar school gaan en zorg ervoor dat ze zo comfortabel mogelijk zijn. Dit begint bij hun slaapplek. Waarschijnlijk heb je al de overstap gemaakt van een ledikant naar een eenpersoonsbed, maar als je dat nog niet hebt gedaan, is het het beste om dit te doen voordat ze naar school gaan om veranderingen rond hun eerste schooldag te minimaliseren. Vergeet niet een bijpassend nachtkastje toe te voegen om hun nieuwe volwassen ruimte compleet te maken, perfect voor een nachtlampje dat ze zelf kunnen bedienen of zelfs een klein glas water. Misschien wil je ook een speciaal speelgoed of ornament toevoegen of zelfs een ingelijste familiefoto. Kijken naar deze vertrouwde items kan je kleintje geruststellen als ze zich angstig voelen over het naar school gaan.

Zelfstandigheid opbouwen

Deze veranderingen in je huis gaan allemaal over het opbouwen van zelfstandigheid tijdens een periode vol veranderingen voor je kind als ze zich voorbereiden op school. Zelfstandigheid opbouwen thuis sluit aan bij hun nieuwe routine op school, omdat je kind zelfverzekerder wordt in het zelf doen van dingen en het leren van nieuwe vaardigheden. Hier zijn enkele huishoudelijke taken die je kleintje helpen om zelfstandigheid en veerkracht op te bouwen voordat ze naar school gaan:

  • Hun bord afruimen
  • Helpen met kleine taken in de keuken (eten mixen, groenten wassen)
  • Hun jas en tas ophangen en hun schoenen opruimen
  • Hun wasgoed in de wasmand doen

Kinderen vinden het geweldig om te helpen, en dit gevoel van bijdrage is enorm waardevol voor hun zelfvertrouwen en autonomie terwijl ze groeien en zich voorbereiden om naar school te gaan.

Ontdek onze boeken- en speelgoedopbergers voor kinderen.

Tips voor de eerste schooldag voor ouders

Tips voor het starten van school:

  1. Lees samen boeken over naar school gaan
  2. Oefen de ochtendroutine en/of de reis naar school
  3. Bezoek de school voordat ze beginnen of bekijk samen de website van de school
  4. Laat je kind foto's zien van toen jij op school zat
  5. Neem de tijd om naar je kind te luisteren en bespreek hoe ze zich voelen

Hoe voelt je kleintje zich over het starten van school dit jaar? We horen graag over de impact van deze veranderingen in je huis terwijl je je voorbereidt op school. Deel een foto en vertel ons meer over je ervaringen en tips voor het starten van school in onze community. Tag ons @petiteamelie om je tips voor de eerste schooldag voor ouders te delen. Veel succes!